Od 1.1.2023. cijene za nove pretplatnike će porasti do 15%. Cijena postojećim pretplatnicima ostaje zauvijek nepromijenjena!

Kada razgovaramo o pravilnoj higijeni i zdravlju usne šupljine, mnogi od nas najveću važnost daju pasti za zube iako je ona samo jedna od bitnih komponenti.  Naime, da biste pravilno održavali higijenu i zdravlje usne šupljine od velike je važnosti koju četkicu koristite te njihovo pravilno korištenje. Međutim, nisu sve četkice iste a glavna podjela ih dijeli na klasične i električne četkice. U ovom blogu ćemo vam detaljno objasniti koje su glavne prednosti i koji su nedostaci električnih četkica, te koju opciju odabrati ako se dvoumite između kupnje klasične ili električne četkice za zube.

Koje vrste četkica postoje?

Ručna četkica za zube je definitivno četkica se najviše susrećemo. Ručne četkice za zube obično su izrađene od plastike, a s obzirom na svoj mali i uski oblik – gotovo se i ne mogu reciklirati, a da biste bili sigurni da ste ukloniti sve nečistoće i ostatke hrane ručnom četkicom, zube je potrebno četkati pune 3 minute.

Što se tiče električnih četkica, ovaj tip četkica zahtijeva nešto manje vrijeme četkanja, otprilike 2 minute i nešto manje manualne spretnosti od klasičnih s obzirom da dosta posla rade same uz pomoć električne energije. Također, jako je važno istaknuti da se električne četkice za zube koriste na znatno drugačiji način od klasičnih četkica. Naime, električnu četkicu za zube je potrebno prisloniti na zub pod kutom od 45 stupnjeva i to bez jakog pristiska na zub, a automatska rotacija četkice zapravo vrši pranje i čišćenje zuba i usne šupljine. Ovaj način pranja nerijetko predstavlja problem mališanima jer je njima jednostavnije i zabavnije manualno četkanje kružnim pokretima.

Električne četkice za zube

Prednosti električnih četkica za zube

Suvremene električne četkice za zube posjeduju naprednu, odnosno soničnu tehnologiju, a sama brizna okretaja četkice može dostići i brojku od 50 000 okretaja u minuti. Naime, vlakna ove vrste četkica za zube se pomiču logikom naprijed-nazad uz izuzetno veliku brzinu te pritom na učinkovit način uklanjaju sve naslage i plak s površine zubi i usne šupljine. 

Također, jedna od prednosti električnih četkica za zube je to što većina dolazi s ugrađenim sustavom mjerenja vrema koji će vas obavijestiti koliko dugo čistite svoje zube i usnu šupljinu. Naime, upozorenje se pali svakih 30 sekundi i na taj način vam osigurava da vlakna četkice prislonite na drugi dio usne šupljine pazeći da niti jedan do ne preskočite. Također, na taj način te sigurni da ćete svoje zube prati pune dvije minute koliko je to predviđeno za pranje električnom četkicom za zube. 

električne četkice za zube

Nedostaci električnih četkica za zube

Iako se vam se na prvi pogled može čini da su električne četkice bolja opcija za higijenu vaše usne šupljine – razmislite još jednom. Naime, brojni su nedostaci električnih četkica, a na prvom mjestu se nalazi činjenica da je nastavke ove vrste četkice za zube, odnosno uloške, neophodno mijenjati svakih nekoliko mjeseci a cijena samih nastavaka zna biti znatno viša od cijene ručne četkice za zube. Osim toga, električne četkice za zube su velika prijetnja okolišu zbog potrošnje električne energije i plastičnog materijala od kojeg su napravljene.

Štoviše, jedan od većih nedostataka je to što je za punjenje četkice da bi ona bila spremna za upotrebu potrebno određeno vrijeme u prosjeku od oko 18 sati za potpuno napunjenu bateriju. Ovaj broj sati je zaista velik i to vam može uvelike otežati ovu zapravo jako jednostavnu svakodnevnu radnju. 

Nadalje, ako ste ikada prošli u trgovini pored izloženih električnih četkica za zube, zasigurno ste primjetili da je njihova cijena znatno veća od cijene klasičnih četkica za zube, a kad zbrojite visoku cijenu drške i nastavaka doći ćete do pozamašne cifre. Osim toga, glavni nedostatak kojeg bismo istaknuli je štetan utjecaj na okoliš u vidu potrošnje električne energije i čestog mijenjanja nastavaka koji su uglavnom izrađeni od plastike.

U slučaju da imate osjetljive desni i neku od bolesti usne šupljine, električna četkica vam može donijeti više štete nego koristi. Također, ova vrsta četkica za zube nike najpraktičnija opcija za putovanja s obzirom na veliku dimenziju i potrebu za punjenjem svako nekoliko dana. Uz sve to, električne četkice za zube su podložne čestim kvarovima, kao i svaki električni uređaj.

Klasične četkice za zube

Ručna četkica za zube je definitivno četkica s kojom se najviše možete susresti i svima su vrlo dobro poznate. No, klasične ručne četkice za zube obično su izrađene od plastike, a s obzirom na svoj mali i uski oblik – gotovo se i ne mogu reciklirati a s obzirom na trenutno zagađenje okoliša plastikom, to označava golemi problem.

Ekološki prihvatljiva zamjena plastičnim četkicama definitivno su bambus četkice za zube koje imaju mnogo prednosti. Za početak, bambusove četkice su dokazano antibakterijske a pojava i razvoj bakterija na njihovim površinama svedene su na minimum. Također, bambus je biljka koja se ne treba dohranjivati niti su mu potrebni pesticidi, stoga možete biti sigurni da je vaša četkica nastala od organskih materijala. Štoviše, bambus četkice su estetski privlačne i zaista se uklapaju u svaki dizajn kupaonice. 

bambus četkice za zube

Upravo takva je i Moja Zubna eco-friendly četkica. Njena vlakna su napravljena od BPA free najlona bez dodatnog tretiranja bojama te su mekana po preporuci stomatologa.

Na četkici su laserski ugravirani različiti simboli morskih životinja kako bi ih korisnici u istom kućanstvu mogli razlikovati. Moja Zubna je pakirana u biorazgradivi papirnati omot tako da ni taj dio ne sadrži plastične dijelove i dolazi svaki ili svako drugi mjeseca na adresu uz besplatnu poštarinu, a ako se dvoumite oko pretplate tu je opcija narudžbe probne četkice. 

Koju četkicu odabrati?

Kod odabira između klasične ručne i električne četkice za zube predlažemo vam da odaberete opciju koja je dobra za vas, zdravlje vaše usne šupljine i okoliš – a to je definitivno klasična ručna četkica izrađena od biorazgradivog materijala kao što je Moja Zubna.

moja zubna

Uz odabir ove opcije četkice za zube, razmišljanje o dotrajalosti četkice je prošlost jer uz opciju pretplate nova četkica vas može čekati u sandučiću svaki mjesec ili svaka dva mjeseca. Osim toga, ako cjenovno usporedite Moju Zubnu s električnim četkicama primjetit ćete ogromnu razliku jer ukoliko se odlučite za godišnju pretplatu Moje Zubne, svaka biorazgradiva četkica od bambusa će vas koštati samo 15,99 kn, a dostava je uvijek besplatna. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)