Od 1.1.2023. cijene za nove pretplatnike će porasti do 15%. Cijena postojećim pretplatnicima ostaje zauvijek nepromijenjena!

Kada pričamo o oralnoj higijeni, velika je vjerojatno da većina nas na prvo mjesto stavlja kvalitetu paste za zube, no pasta je zapravo samo dodatna pomoć glavnom čimbeniku i borcu protiv naslaga – četkici za zube. 

Međutim, nisu sve četkice za zube iste, a neke verse su prikladnije za određene namjene od drugih. Postavlja se pitanje, koja je vrsta četkice za zube idealna za vas?

S obzirom na to da ponuda raznih vrsta četkica za zube nikada nije bila veća, u nastavku ovog teksta smo vam sumirali karakteristike po kojima razlikujemo četkice za zube i koje su najbolji odabir.

Po čemu razlikujemo četkice za zube? 

Ručne i električne

Ručna četkica za zube je definitivno četkica s kojom se najviše možete susresti. Ručne četkice za zube obično su izrađene od plastike, a s obzirom na svoj mali i uski oblik – gotovo se i ne mogu reciklirati. Da biste bili sigurni da ste ukloniti sve nečistoće i ostatke hrane ručnom četkicom, zube je potrebno četkati pune 3 minute. Da, istina punih 180 sekundi, ali nakon što vam to uđe u naviku – vjerujte proći će za tren. Ako niste sigurni u svoju procjenu vremena, predlažemo da si nabavite mali pješčani sat koji odbrojava 3 minute.

Pravilno pranje zubi zahtjeva kratke i nježne poteze, a posebnu pozornosti biste trebali obratiti na desni te stražnje zube koji su teško dostupni.

Što se tiče električnih četkica, one imaju bateriju koju je potrebno s vremena na vrijeme staviti na punjenje, no neke od njih imaju zavidno dugo trajanje baterije. Ovaj tip četkica zahtijeva nešto manje vrijeme četkanja, otprilike 2 minute i nešto manje manualne spretnosti od klasičnih s obzirom da dosta posla rade same. Međutim, ovakve četkice su velika prijetnja okolišu zbog potrošnje električne energije i plastičnog materijala od kojeg su napravljene.

električna četkica za zube

Prema tvrdoći vlakana

Nekada su se uglavnom koristile četkice za zube s tvrdim vlaknima koje su nerijetko bile preagresivne za zube, tkivo te zubno meso. Posljedice su bile vidljive u obliku nadraženog mesa, rana i upala te preosjetljivosti zuba. Uz to, posljedice agresivnog četkanja bi u brzom vremenu bile vidljive i na samoj četkici koja bi nakon kratkog korištenja izgledala istrošeno.

Ipak, posljednja istraživanja su pokazala da su najbolje četkice s mekanim vlaknima. Takve četkice jako dobro očiste sve naslage a da pritom ne oštete zubno meso. Ovakve četkice s lakoćom prodiru na mjesta između zuba i desni te su idealna opcija za osobe s osjetljivim zubnim mesom. Naime, ova pravila ne vrijede i za četkice sa srednje tvrdim vlaknima jer će njihovo dugotrajno korištenje dovesti do oštećenja zuba i zubnog mesa.

Prema obliku glave

Svoju četkicu za zube možete odabrati i prema obliku njene glave. Naime, u prodaji možete naići na uobičajene četkice pravokutnog oblika i zaobljene četkice.

Četkice pravokutnog oblika su u pravilu teže za korištenje i mogu ih koristiti samo odrasle osobe koje nemaju problema sa zubima i pranjem usne šupljine. Za razliku od četkica pravokutnog oblika one sa zaobljenom glavom su uže na vrhu idealne su za osobe koje imaju malo manja usta te uz pomoć ovog oblika mogu doći do uskih mjesta i stražnjeg dijela zuba. Upravo takva je Moja Zubna četkica za zube!

Eco – friendly opcije

Nažalost, još uvijek je prvi odabir većine korisnika plastična četkica iako godišnje više od 2,2 milijarde plastičnih drški od četkica završi u otpadu nepravilno reciklirano, a većina četkica ikad proizvedenih još uvijek postoji negdje na planeti.

Ekološki prihvatljiva zamjena plastičnim četkicama su bambus četkice za zube koje imaju mnogo prednosti. Za početak, bambusove četkice su dokazano antibakterijske te su pojava i razvoj bakterija na njihovim površinama svedene na minimum. Također, bambus je biljka koja se ne treba dohranjivati niti su mi potrebni pesticidi, toga možete biti sigurni da je vaša četkica nastala od organskih materijala. Osim toga, bambus četkice su estetski privlačne i zaista se uklapaju u svaki dizajn kupaonice. 

Upravo takva je i Moja Zubna eco-friendly četkica. Njena vlakna su napravljena od BPA free najlona bez dodatnog tretiranja bojama te su mekana po preporuci stomatologa.

moja zubna četkica

Na četkici su laserski ugravirani različiti simboli morskih životinja kako bi ih korisnici u istom kućanstvu mogli razlikovati. Moja Zubna je pakirana u biorazgradivi papirnati omot tako da ni taj dio ne sadrži plastične dijelove i dolazi svaki ili svako drugi mjeseca na adresu uz besplatnu poštarinu. Ako se još uvijek dvoumite oko pretplate, postoji i opcija narudžbe probne četkice. 

Savjeti

Osim vrste i karakteristika zubne četkice, vrlo je važno da obratimo pozornost i na tehniku pranja zubi te korištenje pomoćnih sredstava za održavanje pravilne oralne higijene.

Pravilno pranje zubi zahtjeva kratke i nježne poteze, a posebnu pozornosti biste trebali obratiti na desni te stražnje zube koji su teško dostupni. Prilikom četkanja zubi krenite od vanjske strane gornjih zubi i četkajte ih otprilike 30 sekundi, te potom prijeđite na vanjsku površinu donjih zubi. Nakon toga, temeljito očistite unutarnje površine gornjih te potom donjih zubi. Nakon pranja zubi, četkicu je potrebno isprati toplom vodom i dobro ju osušiti, jer držanjem četkice na vlažnom mjestu potiče se stvaranje bakterija na njezinoj površini.

Ako ne očistimo međuzubni prostor riskiramo opasnost razvoja bakterija koje mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Primjerice, upalu zubnog mesa, upalu desni, gingivitis, parodontalne bolesti i karijes. U svoju svakodnevnu rutinu četkici i pasti za zube dodajte i interdentalne četkice s kojima ćete očistiti ostatke hrane.

konac za zube

Osim interdentalnih četkica, u borbi protiv ostataka hrane vam može pomoći i zubni konac. Zubni konac možete koristiti prije ili poslije pranja zubi, a njegovom upotrebom ćete ukloniti i najtvrdoglavije ostatke hrane. 

Odaberite opciju koja je dobra za vas i za okoliš

moja zubna četkica

U moru vrsta četkica koje smo vam nabrojali predlažemo vam da odaberete održivu opciju bambus četkice za zube koja je dobra za vas, zdravlje vaše usne šupljine i za okoliš. Kada dođe vrijeme za zamjenu takve četkice, upotrebljenu četkicu možete iskoristiti na razne načine. Primjerice, možete je iskoristiti za čišćenje, četkanje mrlja na odjeći, kao pribor za slikanje, a samu dršku četkice možete upotrijebiti za označavanje naziva biljki u vrtu. To su samo neke od dodatnih prednosti eco-friendly opcija!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)