Od 1.1.2023. cijene za nove pretplatnike će porasti do 15%. Cijena postojećim pretplatnicima ostaje zauvijek nepromijenjena!

To bi bilo točno da ne postoje određeni problemi sa zubima kao što su karijes, kamenac, paradentoza i gubitak zuba – a svi oni nastaju upravo zbog loše higijene ili nedovoljnog i nepravilnog pranja zuba. 

Redovna i ispravna higijena zuba pomaže nam u prevenciji mnogih zdravstvenih problema koji se mogu povezati sa zubima. Ako zube perete na pogrešan način i pri tom koristite neodgovarajuću četkicu za zube riskirate abraziju zuba ili čak oštećenje desni.

Koliko su vam puta rekli da morate prati zube odmah nakon jela? Uvjereni smo da ste to čuli bezbroj puta tijekom djetinjstva. No, danas su se pravila malo promijenila i naglasak se stavlja na pravilno četkanje i do sat vremena nakon jela, a dva do tri pranja tijekom dana su sasvim dovoljna za održavanje pravile higijene usne šupljine.

Zube četkajte 3 minute

Da biste bili sigurni da ste ukloniti sve nečistoće i ostatke hrane, zube je potrebno četkati pune 3 minute. Da, istina punih 180 sekundi, ali nakon što vam to uđe u naviku – vjerujte proći će za tren. Ako niste sigurni u svoju procjenu vremena, predlažemo da si nabavite mali pješčani sat koji odbrojava 3 minute.

Pravilno pranje zubi zahtjeva kratke i nježne poteze, a posebnu pozornosti biste trebali obratiti na desni te stražnje zube koji su teško dostupni.

Prilikom četkanja zubi krenite od vanjske strane gornjih zubi i četkajte ih otprilike 30 sekundi, te potom prijeđite na vanjsku površinu donjih zubi. Nakon toga, temeljito očistite unutarnje površine gornjih te potom donjih zubi. Na samom kraju, jako je važno da ne zaboravite na jezik. Naime, na jeziku se tijekom dana sakupljaju razne bakterije a njih čete ukloniti nježnim četkanjem površine jezika. 

Ako u svojoj obitelji imate djecu, imamo za vas mali trik. Većina djece, pa tako i odrasli, vole slušati glazbu dok četkaju zube i tako cijeli proces učiniti malo zabavnijim. Odaberite nekoliko pjesama u trajanju od oko 3 minute i uvrstite ih u rutinu pranja zubi.

Kako pravilno četkati zube?

Pogrešno četkanje zubi može dovesti do oštećenja cakline, razvoja zubnog karijesa te nadraženih u upaljenih desni. 

Primjerice, četkanje prejakim horizontalnim i vertikalnim pritiskom ne samo da neće u potpunosti očistiti naslage s vaših zubi nego postoji i velika vjerojatnost da će doći do oštećenja. Horizontalno i vertikalno četkanje abrazivno je za zube i desni, uništava caklinu te u konačnici dolazi do lakšeg stvaranja karijesa te upale.

Također, potrebno je detaljno očistiti unutarnju stranu zubi jer se tamo, jednako kao i na prednjoj strani, nakupljaju ostaci hrane, plak i bakterije. Posebnu pozornost treba obratiti na donje zube jer se na njima zadržava najviše kamenca.

Za pravilno čišćenje zubi uz zubno meso, četkajte nježnim kružnim pokretima, tako da glavom četkice dijelom zahvaćate zub, a dijelom zubno meso. U isto vrijeme, četkicu okrenite pod kutom od 45 stupnjeva. Rezultat ovakvog četkanja je puno efektivnije čišćenje zubnog mesa.

Interdentalne četkice

Ako se vaša rutina čišćenja i pranja zubi sastoji samo od četkice i paste, moramo vam reći da se ipak ne trudite dovoljno. Svakodnevno se na našim zubima stvaraju zubne naslage i ostatci hrane u međuzubnim prostorima i teško dostupnim mjestima te ih je potrebno temeljito očistiti.

Naime, ako ne očistimo međuzubni prostor riskiramo opasnost razvoja bakterija koje mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Primjerice, upalu zubnog mesa, upalu desni, gingivitis, parodontalne bolesti i karijes.

Bez brige, rješenje je u potpunosti jednostavno. U svoju svakodnevnu rutinu četkici i pasti za zube dodajte i interdentalne četkice s kojima ćete očistiti ostatke hrane.

Ove četkice su jednostavne za upotrebu i korištenje i odličan su izbor za osobe koje nose neki oblik aparatića za zube.

Kod kupnje interdentalne četkice obavezno pripazite da birate one od biorazgradivih materijala, kako biste smanjili korištenje plastike i onečišćenje okoliša plastikom.

Konac za zube

Kako biste u potpunosti bili sigurni da ste na pravilan način očistili svoje zubne i desni ne zaboravite na zubni konac. Zubni konac možete koristiti prije ili poslije pranja zubi, a njegovom upotrebom ćete ukloniti i najtvrdoglavije ostatke hrane. 

Uzmite dovoljno velik dio konca, kažiprste omotajte njegovim krajevima i lagano krenite s čišćenjem prostora između zubi. Pripazite da konac stegnete što više možete i nemojte biti pregrubi da ne biste oštetili zubno meso. Također, prije nego što krenete čistiti, odredite redoslijed kojim ćete ići, kako vam slučajno neki zub ne bi promaknuo.

Pazite što konzumirate prije i nakon pranja zubi

Jeste li znali da deserti, obojeni bomboni, gazirani sokovi, energetska pića pa čak i voće mogu omekšati zubnu caklinu?

Ukoliko ste konzumirali neku vrstu navedene hrane ili tekućine, preporuka je da krenete s pranjem i čišćenjem zubi minimalno pola sata nakon konzumacije. Pola sata će biti dovoljno vremena da vaša zubna caklina ojača i bude spremna na četkanje.

Osim toga, izbjegavajte konzumaciju obojenih sokova i kave barem sat vremena nakon pranja zubi. U tom periodu voda je najbolji izbor.

Odaberite pravu četkicu

Četkice za zube možemo pronaći zaista u raznim oblicima i veličinama te napravljene od raznih materijala. 

Nažalost, još uvijek je prvi odabir većine korisnika plastična četkica iako godišnje više od 2,2 milijarde plastičnih drški od četkica završi u otpadu nepravilno reciklirano, a većina četkica ikad proizvedenih još uvijek postoji negdje na planeti.

Ekološki prihvatljiva zamjena plastičnim četkicama su bambus četkice za zube koje imaju mnogo benefita. Za početak, bambusove četkice su dokazano antibakterijske te su pojava i razvoj bakterija na njihovim površinama svedene na minimum. Također, bambus je biljka koja se ne treba dohranjivati niti su mi potrebni pesticidi, toga možete biti sigurni da je vaša četkica nastala od organskih materijala. Osim toga, bambus četkice su estetski privlačne i zaista se uklapaju u svaki dizajn kupaonice. 

Upravo takva je i Moja Zubna eco-friendly četkica. Njena vlakna su napravljena od BPA free najlona bez dodatnog tretiranja bojama te su mekana po preporuci stomatologa.

Na četkici su laserski ugravirani različiti simboli morskih životinja kako bi ih korisnici u istom kućanstvu mogli razlikovati. Moja Zubna je pakirana u biorazgradivi papirnati omot tako da ni taj dio ne sadrži plastične dijelove i dolazi svaki ili svako drugi mjeseca na adresu uz besplatnu poštarinu. Ako se još uvijek dvoumite oko pretplate, postoji i opcija narudžbe probne četkice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)