Od 1.1.2023. cijene za nove pretplatnike će porasti do 15%. Cijena postojećim pretplatnicima ostaje zauvijek nepromijenjena!

Neprijatan je, često se pojavi iznenada, a ponekad ni mi sami ne shvaćamo da širimo neugodan miris sve do kad nam drugi to ne istaknu. Činjenica je da se većina odraslih, ali i djece s vremena na vrijeme osjeti loš zadah, a jedan od glavnih simptoma je upravo taj nelagodan miris iz usne šupljine. Saznaj što točno uzrokuje zadah iz usta i kako si možemo pomoći u rješavanju tog sporadičnog problema? 

Prehrana

Zadah je najčešće uzrokovan neadekvatnom oralnom higijenom, zubnim karijesom, bolestima desni, prehranom ili drugim akutnim upalama usne šupljine ili gornjeg dišnog sustava. Međutim kada je riječ o prehrani glavni uzročnici lošeg zadaha su često namirnice poput luka, češnjaka, ali i brojne vrste ljutih jakih začina ili alkohola. U ovom slučaju sigurno će te prijetiti da četkanje zubi nakon takvih obroka ima samo kratkotrajni učinak, a neugodan miris će nestati tek nakon što tijelo u potpunosti probavi spornu namirnicu. Ipak, od izbjegavanja određenih namirnica koje mogu uzrokovati zadah, još je važnije ne preskakanje obroka, posebice doručka. Naime, jedenje doručka aktivira žlijezde slinovnive u našim ustima, koje vlaže i reduciraju suhoću usta koja nastaje preko noći. Poznato je da suha usta uzrokuju loš zadah stoga doručak je nužan kao i uzimanje dovoljno tekućine.

češnjak

Loša oralna higijena

Jedna od posljedica loše ili neredovite oralne higijene je svakako neugodan zadah, ali to dovodi i do nastajanja mnogih drugih problema, od kojih su neki nepovratni. Neredovito ili nepravilno četkanje i pranje zubi primarno uzrokuje nakupljanje raznih ostataka hrane u ustima, osobito na jeziku, ali i između zuba i oko zubnog mesa. U vrlo kratkom roku dolazi do stvaranja mekanog sloja naslaga kojeg nazivamo zubni plak, ali dugoročno i do nastajanja zubnog kamenca. Plak i zubni kamenac nam možda na prvi pogled izgledaju bezazleno, no mogu sudjelovati u razvijanju karijesa, klimanja zuba i njihova ispadanja. Ako se nastali plak četkanjem ne ukloni na vrijeme, plak će nadražit vaše desni, pogodovat će rastu i razvoju bakterija u ustima što može voditi do razvoja karijesa. Pravilan odabir četkice za zube pomoći će ti da postigneš maksimalni učinak pri svakom pranju zubi i boljoj oralnoj higijeni. Moja Zubna četkice su stoga odličan izbor zbog svojih nježnih vlakana od BPA free najlona koji su najbolji izbor za njegu desni, te ih je moguće reciklirati. Dobro za tebe, a još bolje za okoliš!

Ne korištenje zubnog konca

Možete četkati zube i izbjegavati sporne namirnice koje uzrokuju neugodne mirise, no svejedno ćete imati loš zadah ako zube ne očistite i zubnim koncem. Između naših zubi skuplja se hrana do kojih četkica ne može uvijek doprijeti. Zbog ostataka hrane skupljaju se bakterije koje se brzo umnožavaju i stvaraju već ranije spomenuti plak. Shodno tome osobe koje nemaju naviku čistiti zube koncem češće će se susrest s lošim zadahom, ali i povećanim rizikom za nastajanjem karijesa i upale desni. Stoga je vrlo važno pravilno četkanje zubi uz odabir kvalitetne zubne četkice i obavezno korištenje konca uz redovitu higijenu i posjete stomatologu.

korištenje konca za zube

Pušenje cigareta

Ako ste pušač, znate da je neugodan zadah od cigareta zaista stvaran, gotovo neizbježan i čest problem. Pušenje i duhanski proizvodi općenito znaju uzrokovati loš zadah, ali uz to vrlo dobro je poznata činjenica da pušenje negativno djeluje i na opće zdravlje sluznice, usne šupljine i zubi. Cigarete sadrže u prosjeku oko 600 različitih sastojaka koji, kada se zapale, ispuštaju razne kemikalije od kojih su neke kancerogene i dugoročno uzrokuju mnoge zdravstvene probleme za čitav organizam. Primjerice, katran prisutan u cigaretama taloži se na zubima, što dovodi do bolesti i upale desni, zubi i jezika te do neugodnog zadaha. Neizbježna je i činjenica za konzumacija duhanskih proizvoda također uzrokuje suhoću usta, utječe i mijenja pigmentaciju zubi i može znatno iritirati vaše desni. Prestanak pušenja u konačnici poboljšat će vaš dah i ukupnu kvalitetu života što je ujedno jedino i najbolje rješenje.

Kako si pomoći u rješavanju zadaha?

Neki od sljedećih savjeta mogu vam pomoći da spriječite neugodan zadah iz usta ili da ga se u potpunosti riješite:

Pravilno četkajte zuba

Prvo pravilo kojeg svi moramo savladati od malih nogu je pravilno četkanje najmanje dva do tri puta dnevno koje se izvodi kružnim pokretima, a nikako na u smjeru naprijed-natrag. Svakako savjetuje se pranje zubi nakon svakog jela pa je zgodno da jednu četkicu za zube držite i na radnom mjestu, kako biste doista mogli nakon svakog obroka zube očistiti od komadića hrane, posebno ako nosite aparatić za zube. Osvježivači daha se ne bi smjeli smatrati zamjenom za redovitu higijenu jer jedino četkanje zuba s odgovarajućom zubnom pastom i četkicom su osnova za sprječavanje stvaranja neugodnog zadaha. Prilikom četkanja zubi, ne zaboravite na jezik. Odumrle stanice i ostatke hrane koji se talože na našem jeziku, važno je otkloniti jer često i to može biti uzrok neugodnog zadaha. 

pravilno četkanje zubi

Redovito mijenjajte četkicu za zube

Uvijek se preporučuje da birate nježnije mekane četkice jer one dovoljno dobro uklanjaju naslage, a pritom ne oštećuju zubno meso. Međutim, nije mekoća jedini uvjet da očuvate zdravlje usne šupljine. Gotovo jednako važno, ako ne i važnije, jest da svoju četkicu za zube mijenjate redovito. Preporučuje se da minimalno svako mjesec ili dva staru četkicu zamijenite novom jer četkica gubi svoju učinkovitost čišćenja i dolazi do njenog propadanja. Također njenim stalnim korištenjem neizbježno je da dolazi do nakupljanja bakterija i gljivica što svakako valja izbjeći.

Pravilna prehrane

Uz redovitu oralnu higijenu važno je i da pijete dovoljno tekućine, izbjegavajte pušenje, pretjerano konzumiranje kave i alkoholnih pića. Pravilna i zdrava prehrana bogata su vaš najbolji prijatelj jer konuzmacijom voća i povrća će te također prevenirati ili ublažiti neugodan zadah. Ono što možete izbjegavati ako vas brine loš zadah je začinjena, ljuta hrana jakog mirisa poput češnjaka, ljute paprike i sl.

Za kraj uzmite u obzir da žvakaće gume, tekućine za ispiranje usne šupljine, bomboni i drugi osvježivači daha, samo kratkotrajno maskiraju zadah te se nikako ne mogu smatrati zamjenom za redovitu higijenu i četkanje zubi. Ako neugodan zadah nastavi perzistirati savjetujemo da posjetite svog stomatologa kako bi otkrili razlog i pronašli učinkovito rješenje za svoj problem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)