Od 1.1.2023. cijene za nove pretplatnike će porasti do 15%. Cijena postojećim pretplatnicima ostaje zauvijek nepromijenjena!

Istina o zubnim četkicama i njihovoj zamjeni

Od malih nogu nas uče kako je pranje zubića vrlo bitna stavka u dnevnoj higijeni, kako nikada ne smijemo otići u krevet ili započeti dan bez da operemo zube. Plaše nas s odlascima u zubara, napadom Gric i Greca, ali jesu li stavili dovoljno naglaska na redovito mijenjanje četkice za zube?

Redovito mijenjanje četkice za zube jedan je od važnih koraka u održavanju oralne higijene. Pravo pitanje glasi Koliko često zbilja moram mijenjati četkicu?

Prema preporukama stomatologa, zubnu četkicu je potrebno mijenjati svako 3 mjeseca što bi značilo 4 četkice godišnje. Naravno, sve ovisi o kvaliteti i materijalu drške četkice te o jačini njezinih vlakana.

Bitno je paziti na ispravni odabir zubne četkice. Idealna je ona s mekanim vlaknima koja će biti nježna prema vašoj caklini i desnima. Ako ćemo gledati iz ekološke perspektive, četkice s drškom od prirodnih materijala poput bambus četkica, odličan su izbor ako želimo držati i do higijene usne šupljine i do higijene planete.

Učenje djece od malih nogu o pravilnoj higijeni, redovitom četkanju zubiju te ekološkim opcijama odličan je način za formiranje zdravih navika u budućnosti.

Redovitim mijenjanjem četkice stvaramo i više otpada koji se ne reciklira u slučaju da koristimo one od plastike. S druge strane, bambus četkice se mogu reciklirati ili kompostirati nakon upotrebe, što ih čini odličnim ekološkim izborom. Uz to, bambus kao materijal sadrži antibakterijska svojstva te pozitivno djeluje na korištenje u oralnoj njezi. 

Prirodne četkice uglavnom se brže troše. U slučaju takvog izbora, četkica se koristi do 2 mjeseca te je vrijeme za novu.

Koje su posljedice korištenja dotrajale četkice?

Korištenjem dotrajale četkice nanosimo štetu usnoj šupljini.
Nakon nekog vremena, zubna četkica može postati puna bakterija i plaka koja se lako prenese na zube i desni te dovodi do nastanka karijesa.

Četkanjem zubiju, vlakna četkice slabe. Istrošena vlakna četkice ne mogu učinkovito ukloniti nečistoće, plak i bakterije. Četkica koja je prestara može početi otpuštati vlakna tijekom četkanja koja se lako zabiju u zubno meso i ponekad dovedu do infekcije.

U staroj četkici se mogu nakupiti ostaci hrane i paste za zube što ju čini higijenski neprihvatljivom. Usporedite to sa šporkom,starom krpom za čišćenje prozora – ne možeš postići da su stakla sjajna i bez mrlja ako predmet kojim brišeš nije čist. Ako ne bi tako nešto napravio staklu, ne bi ni svojim zubima zar ne?

Ne zaboravite staviti naglasak na higijenu usne šupljine kao jednu od bitnijih stavki svakodnevne higijene. Svakako pripazite na odabir zubne četkice te birajte ekološke materijale kada god je to moguće.

Kako smo naglasili, preporuka je koristiti četkicu 3 mjeseca te je potom zamijeniti, a u slučaju prirodnih četkica kao što su one od bambusa, poželjno ih je mijenjati svakih mjesec do dva. Ako se brineš za proizvodnju otpada, s prirodnim četkicama ćeš proizvesti enormno manju štetu za okoliš iako ih češće mijenjaš nego plastične.

Kako pratiti kada je vrijeme za zamjenu a da to ne postane opterećenje?

Zar ne bi bilo lijepo kada bi za sve imali timer koji signalizira da je proizvod dotrajao. Još ljepše bi bilo da nam, nakon tog signala, netko dostavi novi proizvod baš kada nam treba.

Srećom, rješenje za četkice postoji. Možeš naručiti pretplatu na bambus četkice. Odaberi želiš li novu četkicu dobijati svaki ili svako drugi mjesec i to je to – nova četkica u poštanskom sandučiću signalizira da je vrijeme za zamijenu stare. Što je najbolje, četkice su potpuno ekološke i mogu se reciklirati ili kompostirati. 

Moja Zubna osmislila je model pretplate na zubne četkice kako bi olakšala održavanje dentalne higijene i čuvala okoliš.

Odaberi pretplatu za cijelu obitelj i skini barem jednu brigu s popisa – zamjena četkica. 

Ponovimo ono bitno – važno je pobrinuti se o tome da se četkice mijenjaju na vrijeme kako bi se osigurala učinkovita oralna higijena. Jedan od načina kako uvijek biti sigurni da mijenjaš četkicu na vrijeme je da naručiš pretplatu na zubne četkice koja će te podsjetiti da je staroj četkici rok trajanja gotov. Također, izbor ekološki prihvatljivije opcije, kao što su bambusove četkice, može pomoći u smanjenju negativnog utjecaja na okoliš.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)